Grzybowa chińszczyzna

Powiem tak, wyszło mi 🙂 Troszkę inna wersja chińszczyzny, pachnąca grzybami, lekko pikantna i orientalna.

Ok, na początek sprostowanie, nie miałam grzybów, więc posłużyły mi równie pyszne pieczarki portobello. Jeśli jednak dysponujesz podgrzybkami lub prawdziwkami, śmiało wrzucaj!

Zatem do dzieła!

Potrzebne składniki:

  • 500g szynki wieprzowej lub gotowego mięsa gulaszowego
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 pieczarki portobello
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • przyprawa 5 smaków
  • sól, pieprz

Jako dodatek ryż biały długoziarnisty

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków (daj tylko odrobinę, bo bardziej zależy nam na doprawieniu sosu). Mięso podsmaż na dwóch rodzajach oleju, tak aż zrobi się rumiane. Wrzuć na patelnię pokrojone w dość duże kawałki pieczarki i poczekaj aż puszczą sos. Dodaj kukurydzę i mleko kokosowe, odczekaj 2 minuty i dodaj sos sojowy oraz przyprawę 5 smaków. Zagotuj.

Podawaj z ryżem.

Testuj. Jeśli sos wyda Ci się za mało słony czy pikantny, pokombinuj z ilością sosu sojowego i przyprawy.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s