Rabarbarowo-gruszkowy crumble

Dawno nie było na blogu słodkiego przysmaku 😉 Nadrobimy, bo będąc ostatnio u mamy, upolowałam dorodny, soczyście bordowy rabarbar 🙂

Potrzebne składniki (na 4 porcje/kokilki):

Owocowy spód

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 duża gruszka
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie 3 łyżeczki wanilinowego)
  • 2 łyżki płatków migdałów

Kruszonka:

  • 70g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Wykończenie:

  • 125ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kakao

Sposób przygotowania:

Zacznij od wyjęcia masła z lodówki, aby nie było zbyt twarde oraz nastawienia piekarnika na 180°C.

Rabarbar umyj, obierz, odkrój końcówki i pokrój na kawałki, z gruszką podobnie. Wrzuć do rondla razem z obydwoma rodzajami cukru i cynamonem. Smaż ok. 7 minut, aż owoce zmiękną. Dla pewności sprawdź, czy stopień słodkości Ci odpowiada, żeby później nie było kwaśnej niespodzianki 😉 Zestaw z ognia, dosyp płatki migdałowe i wymieszaj.

Z podanych wyżej składników ugnieć kruszonkę. Osobiście lubię taką drobniejszą, ale przygotuj ją wedle uznania, będzie równie smaczna 🙂

Owocowy mix nałóż do kokilek i posyp przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika na 30-35 minut, aż kruszonka się zrumieni.

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Udekoruj nią crumble i posyp kakao.

Słodkiego mniam Ci życzę! :-*

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s