Sałatka z mozzarellą

Sałatka powstała z powodu zbliżającego się terminu ważności mozzarelli… Tak, przyznaję, pomysły na posiłek często rodzą się u mnie w ten sposób 😉 ale to nie grzech! Najważniejsze żeby produkt nie wyładował w koszu albo w Twoim żołądku, gdy już się przeterminuje 😉

Potrzebne składniki (dla 3-4 osób, jako dodatek do dania):

  • Pół opakowania roszponki
  • Kulka mozzarelli
  • Kilka świeżych warzyw (pomidorków koktajlowych, rzodkiewek, ogórków)
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • Kilka oliwek
  • Różne rodzaje ziaren (słonecznik, dynia, pinia, orzeszki)
  • 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 5-7 kropel octu balsamicznego
  • 5-7 kropel octu z moreli
  • 5 kropel ciemnego sosu sojowego 
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Roszponkę umyj, osusz i wrzuć do miski. Warzywa pokrój na duże kawałki, mozzarellę w kostkę. 

Na suchej patelni upraż ziarna.

Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zdaj się na swój smak. Sos nigdy nie wychodzi taki sam, zatem próbuj, do skutku, tj. dopóki nie będzie Ci smakował 😉 Jeśli nie masz któregoś ze składników sosu nie martw się, doskonale będzie się komponować z każdym, który przygotujesz. Ja ostatnio zasmakowałam w occie z moreli, zatem nie mogło go tutaj zabraknąć 😉

Rzuć niedbale składniki na sałatę, posyp ziarnami i polej sosem. 

Proste, prawda? 🙂 

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s