Migdałowy dorsz

Od czasu do czasu nachodzi mnie na rybkę. Wtedy lubię ją przygotować inaczej niż poprzednim razem. Zastanawiając się nad przyprawą trafiłam na płatki migdałowe i pomyślałam… że będą idealnie pasować do dorsza, którego zakupiłam ostatnio w promocji 🙂 Niestety był ze skórą, ale jeśli macie wybór, celujcie w takiego „sauté”.

Nie ma na co czekać, do roboty, bo robię się głodna 😉

Potrzebne składniki (na 3 porcje):

Ryba:

  • 500g dorsza (najlepiej bez skóry)
  • 1 jajko
  • garść płatków migdałów
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy do smażenia

Dodatki:

  • 10 sporych ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków z koperkiem
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • cukier
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dorsz niestety ma trochę ości, jednak polecam się ich nie pozbywać przed smażeniem, ponieważ filet jest dość delikatny i może się „postrzępić”.
Dopraw ją solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobioną oliwy. Przełóż do pojemnika z przykryciem i odstaw na minimum pół godziny do lodówki.

W międzyczasie umyj ziemniaki, pokrój na ćwiartki, dopraw solą, pieprzem i przyprawą oraz polej oliwą z oliwek. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Najlepiej przez pierwsze 15-20 minut piec pod przykryciem, aby ziemniaki równomiernie dochodziły, później odkryć i pozwolić się zarumienić.

Szparagi, zwłaszcza młode, gotują się dość szybko (ok. 7-8 minut). Zatem najlepiej na początek zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru i rozpocząć przygotowanie warzyw na równi ze smażeniem ryby. Ważne jest aby związać szparagi nitką lub sznurkiem, a ich końcówki (które są bardzo delikatne), wystawały nieco ponad lustro wody. Szparagi gotujemy pod przykryciem, dzięki czemu ich „łebki” dochodzą dzięki działaniu pary.

Wracamy do przygotowania ryby. Filety namoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałów. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron. Rybie wystarczy dosłownie kilka minut, pamiętaj żeby jej nie przesmażyć, bo będzie sucha.

Czas na przygotowanie talerza 🙂 Wyłóż ziemniaczki, obok filety dorsza, kilka szparagów, które polej roztopionym masłem i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Talerz wykończ pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s