Sałatka gyros

Gdybym nie musiała gotować dla rodziny, zapewne żywiłabym się jedynie sałatkami 😉
W lodówce znalazłam pierś z kurczaka (obowiązkowy element mięsny) i kapustę pekińską, dlatego dziś serwuję gyrosa w wersji sałatkowej!

Potrzebne składniki  (na ok. 5-6 porcji):

  • mała główka kapusty pekińskiej
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 ogórków konserwowych
  • pół puszki słodkiej kukurydzy
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek keczupu
  • przyprawa gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój na małe kawałki, dosyp przyprawę do gyrosa i usmaż na złocisty kolor. Pozwól mięsu wystygnąć. W międzyczasie pokrój kapustę pekińską, pomidorki i ogórki.

Przygotuj sos: wymieszaj keczup z majonezem i dwiema łyżeczkami przyprawy gyros.

Sałatka gyros może być podawana na dwa sposoby: warstwowo i wymieszana. Drugi sposób nie wymaga komentarza, po prostu wrzuć wszystkie składniki do miski, polej sosem i wymieszaj 😉

Warstwowo wygląda zdecydowanie atrakcyjniej, więc jeśli robisz ją nie tylko dla siebie, polecam tę wersję 🙂 Rozpocznij od warstwy z kapusty pekińskiej (możesz ją lekko posolić i popieprzyć), później kurczak, później sos i warzywa. Warstwy powtarzaj do wykończenia składników, jako ostatnią pozostaw kapuścianą. Wierzch możesz udekorować kilkoma czarnymi oliwkami i połówkami pomidorków koktajlowych.

Smacznego sałatkożercy! :-*

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s