Kluski śląskie

Skoro gotuję z tego co mam, to dziś kluseczki, bo… z rodzinnego obiadu została dość pokaźna ilość ugotowanych ziemniaków. O gulaszu z indyka, który widzisz w sąsiednim garnku, w kolejnym poście 😉

img_8126

Moją podstawową obawą był fakt, że lubię ziemniaki z odrobiną masła, co mogło stanowić problem przy sporządzaniu klusków. Na szczęście jednak nie był 🙂

img_8122

Składniki:

  • Kilogram ugotowanych i posolonych ziemniaków, oczywiście wystudzonych
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ewentualnie sól do przyprawienia

Przygotowanie:

Ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, aby kluski nie miały grudek.

Dodaj mąkę i jajka i wymieszaj, najlepiej dłońmi. Po połączeniu składników uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie, jak mówi mój mąż (nota bene twórcy wielkiej kluski z powyższego zdjęcia 🙂 ), „ukulaj” je i zrób dziurkę palcem. Podobno robienie jej innym niż palec narzędziem, powoduje, że kulski smakują inaczej (myślę jednak, że to jednak żartobliwe podejście do tematu formowania klusków śląskich 😉

Na wrzącą, osoloną wodę, wrzucaj kluski. Przemieszaj delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Od momentu wypłynięcia klusków na wierzch, gotuj jeszcze kilka minut. Następnie oddcedź i przelej ciepłą wodą, aby się nie posklejały.

Kluski można polać tak naprawdę dowolnym sosem, warto pamiętać, że najlepiej smakują prosto z wody.

Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s